Koroška lovska zveza je bila ustanovljena leta 2001, ter je tako lani, leta 2021 praznovala svojo 20. obletnico obstoja. Ob tem smo na Koroški lovski zvezi lani tudi izdali bilten, zaradi znanih epidemioloških omejitev pa nismo uspeli organizirati proslave ob obletnici.Tako smo pa letos, 16.06.2022 na Muti, v organizaciji pohorsko kobanskega lovsko gojitvenega bazena, le lahko izvedli dogodek 16. praznik koroške lovske kulture in 20. obletnico Koroške lovske zveze.
Na praznovanju so nastopali uvodoma Kmečka godba Pernice, nato so nastopili po prihodu praporščakov s prapori, Lovski rogisti KUD Muta, Lovski oktet LD Prežihovo, Rogisti LD Zeleni vrh, Lovski oktet LD Peca Mežica ter iz Društva za ohranjanje lovske kulture Črna na Koroškem so nastopali Stanko Grl s svojo lovsko zgodbo ter pesmijo in rukača Damijan Zdovc in dr. Blaž Šuler. Program je popestril še z svetovni prvak z diatonično harmoniko, Anže Krevh. Celoten program je vodila voditeljica Katarina Valentar.
V okviru praznovanja 20. obletnice Koroške lovske zveze je vseh 19 koroških lovskih družin ustanoviteljic Koroške lovske zveze prejelo spominske plakete, kot tudi vsi podporniki in iniciatorji ustanovitve Koroške lovske zveze.
Na prireditvi se je zbralo lepo število ljudi, saj je bil prireditveni šotor skoraj v celoti zaseden, še posebej so bile vabljene vdove pokojnih koroških lovcev in lovci, ki so dopolnili 70 let. Veseli smo bili, da so se vabilu odzvali tudi iz Kluba prijateljev lova iz Celovca, s katerimi še vrsto let sodelujemo.
Vse zbrane goste so nagovorili predsednik organizatorja dogodka – pohorsko kobanskega lovsko gojitvenega bazena, Jože Meh, predsednik Koroške lovske zveze, Janez Švab, podpredsednik LZS, doc. dr. Felix Srečko Krope, ter župan gostiteljske občine Muta, Mirko Vošner. Sama prireditev je potekala v okviru krajnega praznika občine Muta.
Nad Muto pa se je tisto popoldne razbesnela nevihta, kar pa vseeno ni vplivalo na dobro voljo vseh gostov v šotoru, kot tudi ne na uspešne nastope vseh nastopajočih, kar nam bo vsem v Koroški lovski zvezi še dolgo ostalo v lepem spominu.

Avtor vseh priloženih fotografij je Rotar Franc.

Zapisala:
Urška Dvornik
strokovna tajnica KLZ